Vad har jag för val när jag ska sälja en faktura?

Vad har jag för val när jag ska sälja en faktura?

Publicerad den 02.05.2018, 00:00

Det finns många aktörer på den svenska marknaden idag som man kan sälja sina fakturor till. Man kan sälja enstaka fakturor, löpande eller alla beroende på behov. Oftast får man pengarna på företagskontot inom 24 h, man överlämnar all administration av den sålda fakturan samt kreditrisken, om ni har det avtalat.

 

Allt detta men såklart mot en kostnad, alla bolag har olika upplägg men något alla aktörer har gemensamt är att man tar betalt en viss % av fakturabeloppet, här kan det variera mycket. Hos olika aktörer kan det variera allt mellan 95-99 % som ni får utbetalt av er faktura. Vissa aktörer har även startavgifter, månadsavgifter eller årsavgifter medan andra inte alls tar något utöver procenten av fakturabeloppet. En rekommendation är att noga läsa igenom ert avtal så att det inte finns något dolt.

 

    Sälja fakturan med borgen

  • Många nystartade bolag som inte har ett årsbokslut att redovisa behöver oftast sälja sina fakturor med borgen som säkerhet. Det innebär kort och gott att om din kund inte betalar fakturan så kommer du personligen behöva betala tillbaka hela fakturabeloppet.
  • Sälja fakturan med regress

  • Att sälja fakturan med regress innebär att ni säljer fakturan och får det avtalade priset inbetalat på ert företagskonto inom 24 h. Om er kund inte betalar fakturan på grund av att betalningsförmåga inte finns står ditt bolag för kreditrisken. Det innebär att ditt bolag måste betala in fakturabeloppet till den aktör ni sålt fakturan till.
  • Sälja fakturan utan regress

  • Att sälja fakturan utan regress framgår nog ganska tydligt av att läsa texten ovan. Ni säljer fakturan, får det avtalades priset inbetalt på ert företagskonto. Om det skulle vara så att kunden inte kan betala fakturan så är ditt företag inte skyldigt att betala fakturabeloppet till er aktör.

 

Många som vill sälja sina fakturor ser nog det sistnämnda alternativet som det bästa, men jag vet inte om jag håller med. Ingen aktör kommer köpa era fakturor om risken är för hög vilket innebär att ni då står utan finansiering. Att sälja en faktura med regress är absolut inget konstigt och även kvalitetsstämpel på att ni har en pålitlig kund.

Bli kund idag och finansiera dina fakturor till marknadens bästa pris och villkor.