Funderar du på att sälja fakturor? Granska villkoren noggrant

Funderar du på att sälja fakturor? Granska villkoren noggrant

Publicerad den 28.03.2019, 00:00

Inga dolda avgifter, Vi tar hela kreditrisken, Borgen är inte krav! Lovorden när man ska sälja fakturor är många, vi har granskat villkoren, men hur ser det egentligen ut?

Att signera ett avtal utan att grundligt läsa igenom det är vanligt förekommande, ofta litar man blint på säljarens ord. När jag kommer i kontakt med företag som letar efter en leverantör för att sälja fakturor brukar jag alltid säga:

Ta inte första bästa, jämför alltid fler leverantörer, läs noggrant igenom avtalet och signera aldrig något baserat på vad som har sagts muntligt

Det kan tyckas en självklarhet att kunna lita på en säljare och i en perfekt värld bör man kunna utgå från att hen inte utelämnar något. Dessvärre är så inte fallet och viktiga paragrafer kan utelämnas. Dessa paragrafer kan vara svåra att upptäcka om man inte granskar avtalet och ifrågasätter alla oklarheter. Här följer några av de viktigaste punkterna att ha koll på vid försäljning av fakturor och jämförelse mellan fakturaavtal.

”Inga dolda avgifter”

faktura spargris

Även om frasen “Sälj dina fakturor utan dolda avgifter” ofta nämns är det mer förekommande än man tror. Just dolda avgifter är en tolknings- och definitionsfråga. Vanligtvis får man presenterat vilken räntesats som erbjuds och en summa i administrationsavgift. För att ge en bättre överblick av detta har vi i exemplet nedan jämfört en välkänd aktörs villkor med villkoren hos LogiqPay. Vår målsättning med detta är att vara helt transparenta och därför har vi endast fast kostnad per faktura.

Exempel:

Aktör X Antal Belopp / faktura Total
Fakturavolym 10 10 000 kr 100 000 kr
Avgift % 3% -300 kr -3 000 kr
Extra avgifter / faktura 10 -138 kr -1 380 kr
Administrationsavgift -19 kr -190 kr
Handläggningsavgift -39 kr -390 kr
Uppgiftskontroll -40 kr -400 kr
Kredituppslag -40 kr -400 kr
Inkassoavgifter / faktura 4 -370 kr -1 480 kr
Inkassohantering -150 kr -600 kr
Solvenskontroll -125 kr -500 kr
Uppgiftskontroll -95 kr -380 kr
Summa efter inkassoärende 94 140 kr

Total kostnad hos Aktör X för 10 st fakturor: 5 860 kr (49% högre än initialt angivet av aktör)

I exemplet ovan har vi räknat på:

 • 10 st fakturor á 10 000 kr per faktura. Totalt 100 000 kr
 • Pris för att sälja sina fakturor är 3%, totalt 3 000 kr
 • I avtalet tillkommer sju dolda avgifter vilket resulterar i en förhöjd kostnad om 1 380 kr
 • Vi har räknat med att endast 4 av de 10 fakturorna går vidare till inkasso mot en inkassoavgift på totalt 1 480 kr för 4 st fakturor
 • Resultatet av detta blir att den totala kostnaden, inklusive samtliga dolda kostnader, hos Aktör X är 5 860 kr.

Hos LogiqPay har vi en fast avgift när ni vill sälja fakturor, detta innebär att, när du sålt dina fakturor via oss ska du slippa tänka på att det tillkommer några extra avgifter. I tabellen nedan har vi räknat utifrån samma scenario som exemplet ovan.

 

LogiqPay Antal Belopp / faktura Total
Fakturavolym 10 10 000 kr 100 000 kr
Avgift % 1,6% -160 kr -1 600 kr
Fast avgift / faktura 10 -99 kr -990 kr
Inkassoavgifter / faktura 4 -0 kr -0 kr
Summa efter avgifter 97 410 kr

 

Detta resulterar i att den totala kostnaden hos LogiqPay för 10 st fakturor blir: 2 590 kr

”Sälja fakturor utan borgen”

Ett vanligt missförstånd som uppstår när aktörer utger sig för att ta hela kreditrisken är att man tror sig vara fri från borgen. När man talar om vem som faktiskt tar risken vid ett fakturaköp kan det ibland vara otydligt. Detta gör att, man ska vara uppmärksam på vissa begrepp som till exempel “skötselborgen”, detta är samma sak som ett personligt borgensåtagande. Det innebär alltså att, aktören trots att man antyder att borgen inte är ett krav, så är den det. Ett annat begrepp som ofta används är regress* och till skillnad från vissa andra aktörer ser vi på LogiqPay regress som en kvalitetsstämpel. Vi anser att, om man säljer sina fakturor med regress visar det att dina kunder är seriösa och att du litar på deras betalningsförmåga.

* Regress: Om betalning från fakturamottagaren, inom utsatt tid, uteblir så går betalansvaret åter till fakturautställare. Detta innebär, att företaget som vill sälja fakturor, också är ansvariga för att fakturorna betalas av mottagaren och att faktureringsbolaget inte behöver ta den risken.

”Vi tar hela kreditrisken när du säljer fakturor”

Trots att jag kontinuerligt undersöker marknadens aktörer och dess villkor för att sälja fakturor, vet jag inte en aktör som köper fakturor helt utan säkerhet, d.v.s. borgen eller regress. Trots detta, är det många aktörer som antyder just detta, det vill säga att du säljer hela risken. När du säljer fakturor med borgen, blir du personligt betalningsskyldig om inte din kund kan betala. Om ni däremot, sålt med regress blir ert företag betalningsskyldiga.

För att summera är det ett utmärkt sätt att snabbt förbättra likviditeten genom att sälja fakturor, fakturaförsäljning är något många företag kan dra nytta av. Men detta kräver att, ni får rättvisa villkor. Därför är det viktigt att, be säljaren gå igenom varje paragraf av avtalet eller att detta är något du gör själv. Viktigast är, att våga ifrågasätta om något verkar otydligt och att granska avtalet är A och O, detta för att det senare inte ska dyka upp några oväntade överraskningar i form av dolda avgifter och betalningskrav.

   LogiqPay Support & Service

  Som kund hos LogiqPay blir du tilldelad en egen kundansvarig samt att vår kundsupport finns tillgänglig alla vardagar mellan 09.30-17.30. Vi finns alltid vid er sida för att ni ska få en så professionell och bra kundupplevelse som möjligt. Vänligen kontakta vår support om du behöver hjälp.
   
   
   
   

  Våra tjänster

  LogiqPay Dynamic

  Ett helt nytt sätt att sälja fakturor, enkelt, flexibelt, prisvärt och med minimal ansträngning. Denna tjänst är, lämplig för företag med en önskan om att kontinuerligt sälja fakturor. Tjänsten integreras direkt med ert fakturaflöde eller mot ditt finans / ERP-system. Verkar det intressant? Läs mer här och börja sälja fakturor idag!

  LogiqPay Basic

  Behöver ni sälja enstaka fakturor kan du kan själv ladda upp de fakturor du vill sälja via LogiqPay Basic. Fakturorna behandlas sedan och köps på vår marknadsplats. Pengarna från de sålda fakturorna överförs till ditt konto inom 24 timmar. Verkar det intressant? Läs mer här och sälj din faktura redan idag!
   
   
  Vill du veta mer om hur ert företag kan automatisera hela EDI flödet? Besök Logiq Sverige, för mer information!